Seriály a filmy

8. března 2017 00:01

Iva Kropáčková

Levně a efektivně v kuchyni. 2 výborná jarní jídla, v nichž zpracujete zbytky z lednice

Účinné, rychlé a dobré. Při přípravě těchto jídel ušetříte, protože zpracujete přebytky, které by jinak mohly skončit v koši. A ještě si pochutnáte nebo připravíte zajímavý jedlý dárek...

Není nadto se dobře najíst nebo si zamlsat. A pokud je to navíc za příznivou cenu nebo s využitím přebytků, které by brzy spíš mohly putovat do koše, protože už další vajíčka na tvrdo po Velikonocích, nedojedené vařené špagety či pár dnů staré zbytky nejrůznějších sýrů, už nikdo nechce ani vidět, je to dvojí výhra. Nechte se inspirovat tipy na výborná jídla, která si můžete uvařit (nejen) o či po Velikonocích. Jsou to recepty, při jejichž přípravě nejen ušetříte a zpracujete přebytky, ale navíc si potom dobře pochutnáte nebo připravíte pikantní a originální jedlý dárek. I to se počítá jako zajímavá úspora...

1. Špagetový koláč

Vtipný příspěvek do receptáře milovníků těstovin a těch, kdo rádi budují ze zbylého stavebního materiálu luxusní nadstavby. Posílá vám ho Jamie Oliver.

6–8 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT

SUROVINY:

600 ml smetany ke šlehání

4 velká vejce

60 g vyzrálého čedaru, nastrouhaného

60 g různého měkčího plísňového sýra (Jamieho Stiltonu můžete patrioticky konkurovat i olomouckými syrečky)

2 velké hrsti špenátových lístků, propláchnutých a osušených

1 čerstvá červená chilli paprička zbavená semínek a nadrobno nakrájená

140 g sušených rajčat v oleji, scezených a nahrubo nakrájených

400 g uvařených špaget

hrudka másla

několik snítek čerstvé šalvěje, jen lístky

sůl a pepř

POSTUP:

1. Troubu předehřejte na 180°C. ve velké míse prošlehejte smetanu s vejci s pořádnou špetkou soli a pepře. Přidejte nastrouhaný čedar a většinu pikantního sýra, špenát, chilli papričku, rajčata a uvařené špagety. Zlehka vše promíchejte.

2. Máslo rozehřejte v ohnivzdorné kulaté formě a tou zakružte, aby se rozlilo po dně. Opatrně vlijte špagetovou směs a formou potřeste, aby se rovnoměrně usadila. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až začne koláč na povrchu zlátnout. V téhle chvíli ho vyndejte z trouby a na povrchu vytvořte obrácenou lžící prohlubně, do kterých dejte nakrájené lístky šalvěje, promíchané s trochou oleje, a kousky zbylého pikantního sýra.

3. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 10 minut, až bude koláč na povrchu křupavý. Nechte ho pár minut odpočívat a pak krájejte na řezy. Je skvělý s nějakým zeleným salátem.

Foto: Marek Kučera

2. Nejlépe naložená vejce

Zatímco vejce v Momofuku stylu jsou efektní a exotickou pochoutkou, i v našich krajích bylo zvykem vejce nakládat a nakládání potravin je dnes znovu velkým hitem. Vajíček budete mít z Velikonoc nepochybně dost, takže je zpracujte i tímhle lahodným způsobem, podobným nakládání utopenců.

8 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + MARINOVÁNÍ

SUROVINY:

8 natvrdo uvařených vajec, oloupaných

NÁLEV

500 ml bílého vinného octa (nebo 250 ml běžného octa a dvojnásobné množství vody)

120 ml vody

100 g krupicového cukru

1 lžička soli

1 lžička sušených drcených chilli papriček

DÁLE

4–5 hřebíčků

1 svitek skořice

4–6 čerstvé chilli papričky různých barev, nakrájené na kolečka

červené papriky nakrájené na proužky

1 menší bílá cibule nakrájená na plátky a rozdělená na kroužky

POSTUP:

1. Všechny přísady na nálev dejte do kastrolu, uveďte na středním stupni do varu a pak nechte na nízkém stupni za občasného promíchání zlehka vařit 10 až 15 minut. Do sklenice nebo sklenic rovnoměrně vkládejte hřebíčky, skořici, chilli papričky, proužky paprik a kroužky cibule s vejci a zalijte mírně zchladlým nálevem.

2. Sklenice uzavřete, nechte vychladnout a vejce pak nechte v ledničce stát asi 2 až 3 týdny, aby dosáhla své optimální chuti.

Foto: L. A. CREATIVE FOOD; Foodstyling: Klára Zíková

NEPŘEHLÉDNĚTE: Spoustu dalších dobrot přináší zbrusu nové číslo časopisu Prima FRESH. Časopis plný inspirace, který vám zpříjemní jaro i velikonoční svátky, je v prodeji na stáncích od středy 8. března 2017.

>>> ŠETŘETE PŘI NAKUPOVÁNÍ. S kreditkou to jde. Srovnání kreditních karet online na Prima Rádci!

Novinky pro spotřebitele a spoustu tipů, jak ušetřit, najdete i na Facebooku Prima Rádce. Přidejte si nás...


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.