25. května 2020 14:00

Poslední Vetřelec: Vzkříšení je nečekaným úkrokem od diváckých očekávání

Poslední díl kultovní hororové ságy uzavírá příběh slavné bojovnice s vetřelci. A to hodně netradičně.

Ve středu od 22.05 na Prima MAX uvidíte, že ani po smrti na konci třetího Vetřelce nemá Ellen Ripley pokoj. Členové armádní diktatury ji totiž naklonují ve snaze znovu oživit vetřelčí monstrum a učinit z něj ultimátní zbraň. Ripley je proto zpátky a budoucnost je ještě o fous hnusnější, než jak si ji pamatujeme od minula. A Vetřelci vlivem genetických hokusů pokusů jsou teď navíc i mnohem inteligentnější! Čtvrtý a prozatím poslední díl vetřelčí ságy k nám přikvačil v roce 1997 – a stejně jako vždy předtím s ním přišla i změna žánru.

Vetřelec: Vzkříšení je totiž... černou komedií.Ne snad, že by mu chyběly hororové prvky. Smáčejí se však v satiře z futuristické vojenské diktatury a její naivity, že z xenomorfů půjde vyšlechtit poslušné otroky. Inteligentnější vetřelci tak uvnitř stanice připravují masivní pomstu...

Za nové směřování série děkujeme (nebo ho vyčítáme) francouzskému režisérovi Jean-Pierru Jeunetovi. Ten se o pár let později proslavil Amélií z Montmartru – filmem poněkud jiného ražení. Stejnou mírou však filmu přispěl i scénář z pera Josse Whedona, autora seriálů jako Buffy, Firefly nebo hitových Avengers!

Na tomhle filmu rostl leckdo, a proto je malinko smutné, že jím prozatím série skončila. V dalších letech sice přišly dva díly filmu Vetřelec vs. Predátor a roky se už šušká o pátém dílu, v němž by se mrchy s Ripley konečně podívaly na Zemi... Ale kde nic, tu nic.

Chcete vědět víc?

  • Nově narozený vetřelec (tzv. newborn) měl původně viditelné genitálie, jež pak bylo nutno komplikovaně digitálně odstranit.
  • Trvalo dva týdny, než se Sigourney Weaver naučila chytat míč tak, jak ukázala v basketbalové scéně. A stejně pak potřebovala pomoc lepicí pásky...
  • Scenárista Joss Whedon později posádku pašeráků oživil v oceňovaném seriálu Firefly.
  • Šlo o první samostatný film Jean-Pierra Jeuneta!
  • Film měl původně Zemi skutečně ukázat – v rozšířené verzi se dočkáme zničené Paříže s doutnající Eiffelovou věží!

Sci-fi Vetřelec: Vzkříšení uvidíte ve středu od 22.05 na Prima MAX.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný