20. září 2020 06:00
redakce Prima Living

Jáchyme, hoď ho do stroje! Hlavní roli chtěly mnohem větší hvězdy než Luděk Sobota

Jeden z prvních filmů režisérského dua Smoljak–Svěrák Jáchyme, hoď ho do stroje! je kultovní snímek, který s sebou nese několik tajemství. My vás do nich zasvětíme.

Ve čtvrtek ve 20.00 na Prima MAX si připomeneme jednu veleoblíbenou klasiku. Režisérské duo už na začátku natáčení bylo tak slavné, že se několik herců úpěnlivě snažilo získat hlavní roli ve filmu. O úlohu automechanika Františka Koudelky se snažili hlavně Jiří Krampol nebo Jan Hartl. Nakonec však roli překvapivě získal mladý Luděk Sobota.

I po obrovském úspěchu filmu však Sobota uslyšel z úst Ladislava Smoljaka šokující povzdech: „Ty jsi nám ten film zničil,“ hlesl Smoljak na adresu Soboty. Komik však dodává, že si z jeho názoru nic nedělal, protože film měl obrovský úspěch.

„Prďola“ spáchal sebevraždu

Prďolu, který čepoval slavné pivo, ztvárnil neznámý herec Karel Novák, který bohužel zemřel velmi tragicky. Tři dny před svými padesátými narozeninami spáchal sebevraždu. Vinu na jeho činu nesl nejspíš alkoholismus. „Karel pil rok od roku víc – od rozvodu s manželkou a po několika rozchodech. Svůj alkoholismus léčil dokonce v Bohnicích, když se jeho stav zlepšil, povolili mu vycházku domů do Liberce. Z vycházky už se nevrátil,“ uvedl tehdy režisér Ypsilonky Jan Schmidt.

První filmová role Nárožného

Kultovní snímek byl také první filmovou zastávkou Petra Nárožného, jenž ztvárnil roli snaživého Stanislava Volejníka. I když měl ve scénáři pár drobných dialogů, neustále oba režiséry bombardoval svými nápady: „S tím už byl trochu otravný,“ přiznal v dokumentu Smoljak. Nárožný však správně tušil, že film má dobře našlápnuto a že zde konečně bude moci ukázat svůj komediální talent.

Komedii Jáchyme, hoď ho do stroje! uvidíte na Prima MAX ve čtvrtek ve 20.00.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný