28. července 2016 22:00
Gabriela Gabrielová

Od Bladea k Van Helsingovi: 6 nejslavnějších lovců upírů z filmů a televize

Lovecká sezona začíná!

Středeční pozdní večer bude patřit americkému prezidentovi! Nečekejte však trampoty s teroristy z Air Force One ani mimozemskou invazi jako ze Dne nezávislosti – tentokrát se hlava Spojených států vydá lovit upíry!

Od 22.50 totiž na vlnách Prima MAX startuje trhák Abraham Lincoln: Lovec upírů! Béčko jako řemen, které vzbudilo pozornost před několika lety, obtáčí kolem reálné historické postavy zápletku tak absurdní, že se nelze divit pobavení jedněch a znechucení druhých. Filmoví lovci upírů však odjakživa byli velmi nesourodou cháskou – jak se můžete přesvědčit u výběru několika nejúspěšnějších vampírologů.

Abraham Lincoln

Nelze zapřít, že je největším kladem tohoto filmu idea amerického prezidenta v roli Bladea. Naprosto pološílený příběh sice v řadě detailů selhává počáteční očekávání, přesto nakonec doručí stravitelné béčko. Kdyby totiž byl každý národní vůdce podobně akční jako fiktivní Abe, hned by byly volby méně uspávacím zážitkem!

Van Helsing

Ještě než se Hugh Jackman naplno ponořil do role Wolverina, zkoušel štěstí u steampunkové ujetiny, v níž šel po krku nejrůznějším fiktivním bestiím – včetně originálně vykreslených upírů. Zatímco dnes jsou totiž krvosajové blíže spíš hipsterským nýmandům (nejen pro Stmívání, ale i Přežijí jen milenci), protipólem Van Helsinga byl starý dobrý šlechtic s plánem na ovládnutí světa a několika ďábelsky svůdnými milenkami. Filmový Van Helsing byla sice magořina, ale alespoň měl kladné úmysly.

Professor "Bulwer"

Posuneme-li se zpátky na časové ose, nelze se nezastavit u klasické upířiny jménem Nosferatu. Zdejší antihrdina s tesáky se jmenuje Bulwer, není však vlastně nikterak vzdálen od původního profesora Van Helsinga – Nosferatu je totiž neauzorizovanou adaptací Drákuly, v níž jsou pozměněna jména postav. Právě Van Helsing, v knize mnohem skromnějšího vzhledu i vybavení než pozdější Jackmanova verze, je tak úplně prvním upírobijcem vůbec. A Bulwer, ačkoliv toho na plátně zase tolik nenadělal, je proto prvním upírobijcem ve filmu!

Seth Gecko

Namísto starých gentlemanů však mezi bojovníky s vampíry přece jenom převládají frajeři schopní rychle tasit. Takovým je paradoxně i Seth Gecko, postava s tváří mladého Georga Clooneyho z filmu Od soumraku do úsvitu. Superakční a totálně přehnaná konina je ironicky asi jedinou heroickou rolí, v níž Clooney ukazuje své reflexy. Seth Gecko je tak zajímavý hned dvojnásob – jednak jako slepé rameno Clooneyho kariéry a jednak jako doklad své doby.

Buffy Summers

Mezi upírobijci je nechutně přepárkováno, naštěstí však máme Buffy! Postava vytvořená jako ironické převrácení klišé hororových slasherů, v nichž ústřední zabiják s železnou pravidelností šel po krku mladým holčinám, je sice dnešní popkulturou už trochu pozapomenutá, svého času však byla obrovským hitem. Buffy prokázala, že s upíry dokáže solidně zatočit i delikátní děvče, to celé v seroši, který s přibývajícími sezonami jenom zrál do krásy!

Blade

Celý seznam jsme se kolem něho točili, výčet upírobijců proto nelze zakončit bez jejich čokoládového krále. Blade je synonymem lovce vampírů, který zřejmě nemá obdoby. Dávno před panem “Neem” Andersonem ukázal, jak slušivě může někdo v noci vypadat ve slunečních brýlích, a zvládal při akčních scénách kmitat s elánem i elegancí, jakou by mu mohla závidět leckterá baletka. Blade byl akční zjevení, které dodnes neztratilo na své drsnosti – a lví porce úspěchu tkvěla právě v titulním superborci.

Abraham Lincoln: Lovec upírů začíná ve středu ve 22.50 na Prima MAX.

(lol)

Gabriela Gabrielová

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný